Evet arkadaşlar iki haftalık heyecanlı bekleyiş sona erdi ve Sony x1051 bugün elime ulaştı [:D]
Aleti baya karıştırdım. Bugün itibariyle ön izlenimlerimi yazayım hemen.
Ses kalitesi
Yine diğer bütün cihazlarla denediğim aynı kulaklık olan Super.fi 5 pro'yu taktım.
Ses kalitesi açıkçası beni oldukça tatmin etti. Cowon'un oyuncak sesine kıyasla oldukça etkileyici bir ses kalitesi var. Cowon'un tek ama tek artısı gelişmiş ekolayzer ayarları ve efektler idi fakat Cowon'daki bunca detaylı ekolayzer zenginliğine rağmen uyduruk ve yapay sesi yüzünden aletten nefret etmiştim biliyorsunuz. Sony x1051 ile gerçekten müzik dinlediğimi hissettim. Vokaller, tizler, baslar, enstruman ayrımı, doğallık, sesin genel rengi gayet güzel ve olması gereken gibi. Hatta kulaklığımın eksilerini de görmemi sağladı. Şimdi de kulaklık seçme mecaram başlayacak...
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Ne derece tatmin oldum? Super.fi 5 pro kulaklık ile şahsi puanlamam aşağıdadır.
Samsun z5zb: 3/10
Sony E serisi: 3/10
Philips: 3,5/10
Cowon J3: 4/10
Sansa fuze: 4,5/10
Creative x-fi2: 5/10
Sony X1051: 7/10
ONKYO TX-SR608 AVR: 10/10
Estetik
Alet gayet estetik ve karizmatik fakat elime alınca açıkçası çok da içime sinmedi. Birazcık ağır ve kalın. Yani cepte ikinci bir telefon taşıyormuş hissi verecek. Cowon J3 daha hafif ve inceydi.
Müzik kontrol tuşları üstte, şahsen yanlarda olmasını tercih ederdim. Usb girişi ise kendine özel. Universal (mini usb) olsa seyahatlerde bin tane kablo taşıma derdi olmazdı.
Cowon J3'ün estetiği açıkçası x1051'e göre daha iyiydi.
Arabirim
Arabirim gayet kullanışlı. Cowon J3'te şarkılar arasında dolaşmak biraz zahmetliydi. X1051 bu konuda daha iyi.
Resimlerde yakınlaştırma olayı yok ya da ben göremedim. Keşke bu özellik de olsaymış.
Flac desteği yok. Bu kötü. Fakat duyulabilen frekanslar yaş büyüdükçe azalıyor biliyorsunuz. Ben 27 yaşındayım ve şuanda duyabildiğim en yüksek frekans 16khz. Bu bakımdan bilgisayar ortamında yaptığım testlerde Flac ile 320kbit MP3 arasındaki farkı anlayamıyorum. Yani şahsen Flac desteklememesi çok da önemli değil benim için.
Alet 16gb. Şahsen ruh halime göre çok farklı tarzlar dinleyebiliyorum. Senfonik metal, klasik müzik, pop, heavy metal, slow, jazz vs vs gibi farklı tarzlar dinleyebildiğim için tek hamlede bütün albümleri atma imkanım olmayacak. Keşke 32gb alsaydım diyorum fakat aldık bikere artık 16 ile devam edeceğim. Cowon J3'ün hafıza kartı desteği vardı. Yani 16 yetmiyor mu, tak 32lik sd kart, bak keyfine olayı vardı.
Son notlar
"Bu kadar araştırma yaptın, makaleler başında günlerini harcadın, Media Markt'te aletleri tek tek denedin, denemek istediğin modeller için arkadaşlarını sıkıştırdın, Cowon j3 aldın sattın, sony x1051 aldın iki hafta gözün yollarda bekledin. Muradına erdin mi peki?" diye sorarsanız, cevabım "evet" olur.
Fakat keşke Sony A846 (32gb) alsaydım diyorum. Hem daha ince, hem 32gb, hem de aynı fiyata gelecekti. Neyyyseee....