Su kefiri

'Konu Dışı' bölümünde djalimarmaris tarafından 20 Mayıs 2018 tarihinde başlatılan konu.

  1. djalimarmaris
    Çevrimdışı

    djalimarmaris FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesajlar:
    375
    Beğenileri:
    368
    Su kefiri, su kefiri taneleri ile yapılan probiyotik bir içecektir.
    su-kefiri3.jpg
    Su kefiri taneleri nedir?
    Su kefiri taneleri, simbiyotik bir ilişki içinde bulunan bakteri ve mayadan oluşur.
    kefir-grains-300x250.jpg
    Kefir denmesinin sebebi görüntüsünün süt kefirine benzemesindendir. Ayrıca süt ürünlerini tüketemeyenler için su kefiri ideal bir alternatiftir.
    probiotic-beverages-water-kefir-article.jpg
    Kısaca nasıl yapılır?
    Su kefiri taneleri şekerli suda 48 saat bekletilir. Sonrasında süzülür ve içilir.
    P1000187-Copy-2500-e1425749847799.jpg
    Ne işe yarar?
    Çeşitlilik bakımından süt kefiri kadar bakteri ve maya barındırmasa da süt kefirinde bulunmayan bakteri ve mayalar ihtiva eder. Süt kefirinin etkisi olmasa da yoğurttan çok daha etkilidir (fayda bakımından).
    Süt ürünleri tüketemeyen veya süt kefirinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum tüketmek istemeyenler su kefirini tercih edebilir

    2012-06-11_15-19-09_932.jpg
    Metal süzgeç ve metal kaşık kullanmayınız. Süzgeç olarak plastik süzgeç kullanın. Çelik, metal tarzı tel olmamalı. Kavanoz ise hava almalı. Mayalama esnasında üstü pamuklu tülbent tarzı bir bez ile kapatılmalı.
    2012-06-11_15-19-09_932.jpg
    Not:
    Mayalama süresi 24-48 saattir.
    2015-08-13 10.44.49.jpg
    Gereken malzemeler (1 litrelik üretim için):
    50 gram su kefir taneleri+ 1 litre temiz içme suyu +80 gram şeker + yarım limon ve cam kavanoz, plastik süzgeç vs...
    31139142344_82fdeadad6_k.jpg()(E4829667EE579033BE24D6BD5C5ACC8D).jpg
    Adım adım :

    1- Bir litre suyu ve 80 gram şekeri bir cam kavanozda karıştırın.
    water-kefir-101.jpg
    2- Oda sıcaklığındaki bu karışıma 40-50 gram civari su kefiri tanelerini ve limon suyunu ekleyin. Kavanozun üstüne pamuklu bez ve lastikle kapatın.

    3- Ayrıca isterseniz içine doğal yöntemle kurutulmuş meyve (üzüm, erik, elma gibi) ekleyebilirsiniz..

    4- 48 saat sonra plastik süzgeç ile taneleri süzünüz (3-4 günü geçmese iyi olur). Meyve ve limon artıklarını atınız.
    unnamed (6).jpg
    5- Süzdüğünüz içeceği dışarıda ağzı kapalı şeklinde uzun süre tutmayınız. Şişenin patlama riski var. Buzdolabında saklayınız eğer içmiyorsanız.

    6- Su kefiri tanelerini yeni bir karışıma ekleyip yeni bir mayalama döngüsüne başlayabilirsiniz. Taneleri su ile durulamayınız veya çok çok az temiz su üzerinden gezdiriniz.

    7- Eğer ikinci fermantasyon yapacaksanız süzdüğünüz içeceği (mayalar olmadan) tel kapaklı şişeye içinde yeterli hava kalacak şekilde doldurup ve 1.5 parmak yüksekliğinde meyve suyu ekleyip bir-iki gün bekletebilirsiniz. Şişe hava almamalı ve vermemeli. Sağlam şişe kullanınız. Açarken dikkatlice açınız.
     

    Ekli Dosyalar:

    #1
    akaelos, Robius, florence ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. zoso86
    Çevrimdışı

    zoso86 FLAC

    Katılım:
    23 Ekim 2013
    Mesajlar:
    554
    Beğenileri:
    556
    dostum eline sağlık. bunun hazırını nerden buluruz. süpermarketlerde satılıyor mu acaba?
     
    #2
    djalimarmaris bunu beğendi.
  3. djalimarmaris
    Çevrimdışı

    djalimarmaris FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesajlar:
    375
    Beğenileri:
    368
    Yeni yeni mayası satan bir kac yer cıktı.
    ABD kefir gibi içime hazır satılıyor ama tr de yok.
    Birde yagsız olduğu için sporcular arasında populermiş abd de
     
    #3
  4. tsn141
    Çevrimdışı

    tsn141 DSD

    Katılım:
    28 Şubat 2010
    Mesajlar:
    1.504
    Beğenileri:
    1.542
    Probiyotik alımı için çok pratik aslında. ben de yoğurt suyundan fermante turşu yapıyordum bir aralar. bu su kefirine benzer mantık olarak. maya olarak yoğurt suyu meyve şeker yerine de sebzenin kendisi oluyordu.
    Yine bir yerde okumuştum, sebzeyi yada meyveyi blenderdan geçirip yoğurt suyu ilave ettikten sonra 8 saat kadar bekleterek de probiyotik sağlanabiliyormuş. ancak denemedim, açıkçası bu kadar kısa süreli olması kafama çok çok yatmadı.
    Bi deneyeyim olmadı, tadından anlaşılır mayalanıp mayalanmadığı.
     
    #4
  5. djalimarmaris
    Çevrimdışı

    djalimarmaris FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesajlar:
    375
    Beğenileri:
    368
    Sizin dediğiniz
    Sauerkraut

    Ama onda bitki ve iyotsuz tuzdan baska bişi kullanılmıyor
     
    #5
  6. zxc
    Çevrimdışı

    zxc DSD

    Katılım:
    4 Aralık 2013
    Mesajlar:
    1.828
    Beğenileri:
    2.802
    Hiç duymadım yahu. Buralarda Kombucha yaygın. Hippilerin resmi içeceğidir :)
     
    #6
    akaelos ve djalimarmaris bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş